Haber Sitesi
HV
18 MAYIS Cumartesi 09:48

Koridor Savaşlarının Yansımaları

 İletişim UZMANI Gazeteci  Köşe Yazarı Ahmet ÜNVER
İletişim UZMANI Gazeteci Köşe Yazarı Ahmet ÜNVER
Giriş Tarihi : 08-10-2023 12:32

 

Koridor Savaşlarının Yansımaları!

Dünya da, meydana gelen tüm olay ve olguların arkasında, sinsi bir akıl ve kirli bir plan olduğunu aklımızdan çıkarmamak gerekir! Küresel çapta bir olay spontane olmaz! Bir güç ulusal çıkarları çerçevesinde, karşıda ki güç ya da ülkeye bir mesaj vermektedir!

 

Ya yanımda usluca dur ya da yolumdan çekil! Ankara’nın göbeğinde, İç İşleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün önünde, tüm devlet yönetim kamu binalarının olduğu br sokakta meydana gelen terör eyleminde olduğu gibi!

 

Aksi halde, Olay ve olguları okuyamaz, anlayamaz ve çözümleyemeyiz! Pro-aktif olamayız! Aksi halde, dün olduğu gibi parça parça olur ve küresel iddialarımızdan vazgeçmek zorunda kalırız! Aksi halde, TÜRK ve TÜRKİYE YÜZYILI kurulamaz!

 

Bir olay ya da olgu vuku bulduğunda, bu kimin işine yarar çerçevesinden okuma yapar ve ona göre de, strateji ve taktik geliştirebilirsek, başarılı olabiliriz! Aksi halde, başkaca plan ve stratejilerin figüranı olmak zorunda kalırız!

 

Türk Devleti, dünyanın geldiği bu noktada, başkaca planların figüranı olamaz ve olmayacaktır! Turan ülküsü ve Kızıl Elma hedefleri çerçevesinde, Türk Devlet Aklının çizmiş olduğu; Ankara vizyonu ve Kadim Medeniyet Mefkûresi ekseninde, insanlığın BARIŞ ve HUZURU adına, yürümeye devam edecektir!

 

Tüm bu olay – olgu ve diğer gelişmeleri, Çin öncülüğünde başlatılan ve merkezinde Türk Devletleri ve Türkiye’nin de bulunduğu İpek yolu ve Hindistan tarafından yürürlüğe konulmaya çalışılan Türkiye’nin de by-pass edildiği Baharat Yolu, mücadelesinin yansımaları şeklinde okumak gerekir!

 

Dünya insanlığını, birinci ve ikinci dünya savaşlarında olduğu gibi barış ve huzur adına zor günler beklemektedir!

 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron; Azerbaycan, Ermenistan’a yönelik toprak bütünlüğünü tehdit ettiğini! Azerbaycan’la suç ortaklığı yapan bir Rusya, bu manevraları her zaman destekleyen bir Türkiye ve sınır tanımayan ve Ermenistan’ın sınırını tehdit eden bir Azerbaycan hükümeti var! Ermenistan, Rusya’yı son çatışmalar dahil genel olarak Erivan’a destek vermediği gerekçesiyle eleştiriyor, diyor!

 

Fransa eski cumhurbaşkanı François Hollande; Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan gerilim; Ermenistan’ı yalnız bırakmak, Fransa için bir rezalettir ve Avrupa için bir utançtır. Ermenistan’ın sınırlarının dokunulmaz olduğunu açıklamanın zamanı gelmiştir. Ben cumhurbaşkanıyken Azerbaycan ve Ermenistan arasında bir çözüm bulmak için arabuluculuk çalışmalarına katılmıştım. Bugün, adalet ve onur, Fransa’nın Ermenilere olabilecek her türlü yardımı yapmanın gerekli olduğunu gösteriyor! Rusya’nın kontrolü olmadan Ermenistan’ın yok olma tehlikesi içinde olduğunu! Erdoğan, Osmanlı hayalinden vazgeçmedi ve Azerbaycan’ın olabileceği en son noktaya kadar ilerlemesine zorluyor, diyor!

 

Ermenistan’ı ziyaret eden Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna; Fransa, savunmasını sağlayabilmesi için Ermenistan’a askeri teçhizat verilmesini mümkün kılacak gelecekteki sözleşmelerin imzalanmasına onay vermiştir, diyor!

 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharov; Azerbaycan’ı Nahçıvan’a bağlayacak Zengezur koridorunun hayata geçirilmesinin Bakü ile Erivan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yolunda önemli bir potansiyel taşıdığını, askeri yardım ve bölgeye NATO üssünün açılabileceği; Ermenistan’a Fransa’ya yaklaşmayın uyarısında, bulunmuştur!

 

Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan; Türkiye’nin, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ni Azerbaycan’ın diğer bölgelerini bağlayacak Zengezur Koridoru’nun bir an önce açılması için elinden gelen gayreti göstereceğini! Türkiye ve Azerbaycan için çok önemli bu koridorun hayata geçmesi stratejik bir konu ve muhakkak tamamlanmalı! Bu koridor açıldığında Bakü’den çıkan bir araç ya da tren, doğrudan Kars’a gelebilecek! Bizim temennimiz buraları barış koridoru haline getirerek açmaktır. Hala bir savaşın egemen olduğu bir koridoru düşünmek mümkün değil. Çünkü gerek Zengezur gerek Laçin koridorlarını, eğer barış koridoru olarak düşüneceksek, kavga gürültü olmadan bu işi çözmemiz gerekiyor, ifade ve vurgularının, koridor savaşları çerçevesinde, bölge ve dünya insanlığının barışı ve huzuru adına manidar olduğunu düşünüyorum!

 

Zengezur Koridoru; Türkiye, Azerbaycan ve Türk Devletleri için büyük bir öneme sahiptir! Enerji, ticaret, güvenlik, kültürel bağlar ve daha fazlası bu bölgedeki işbirliğini şekillendirecektir!

 

Zengezur Koridoru; Türkiye, Azerbaycan ve Türk Devletlerini birbirine bağlayacak, stratejik ve ekonomik bir proje olarak dikkat çekmektedir! Yüz yıl önce, Türkiye Türk dünyası arasına çizilen engeller kalkacaktır!

 

Zengezur Koridoru; Sadece bir ulaşım yolundan çok daha fazlasını ifade etmektedir. Bölgesel kalkınma ve istikrarın desteklenmesine yönelik büyük potansiyele sahip ve ülkeler arasında güçlü bir işbirliği platformu olarak hizmet edecektir!

YORUMLAR
Mehmet Ali Gunduz 7 ay önce
Sa hizmet nimettir. Fevkalade guzel bir makale. Ðevamini bekleriz. Aeo

Gunduz hoca Düren Köln
Veysel GELMEZ 7 ay önce
XXI. Yüzyıl Türk Asrı olacak. '' Derken şaka yapmıyorduk. İsteselerde istemeselerde Türk Dünyası birlik beraberlik olacak
DİĞER YAZILARI Akıllı Toplum & Akıllı Şehirler -2- Ezoterik Yapı ve Evangelistler -2- Hz. Mevlana ve Hz. Şems; Kasım Ayında AŞK!. Ulusal Çıkarları Adına, Herşeyi Yakacaklar! Enerji ve Koridor Savaşları! Türkiye Nereye Doğru Eviriliyor?! Ezoterik Yapılar ve Evangelistler! Akıllı (!) Toplum & Akıllı Şehirler!. Yeni bir DENGE Nasıl Kurulacaktır? Hamas-İsrail Savaşı ve Sisteme RESET Atılması İsrail Yakıyor – Yıkıyor ve Öldürüyor! Birileri de; DÜNYALIK; MAKAM – MEVKİ – İKTİDAR ve GÜÇ Peşinde! Hamas ve İsrail Savaşı; MENA Bölgesinin Parçalanması! Dünya Meydan Muharebesi Ya VAR Olacağız!.. Ya da...! GESARA & Nesara; PARA SAVAŞLARI!. Enerji ve GAZ;Kontrol Savaşı! Filler Tepişiyor, Çimler ( İnsanlar Ölüyor) Eziliyor! ​​​​​​​Kamu Görevlileri Etik Kurulu ve ETİK Sözleşmesi! Akdeniz ve Doğu Akdeniz, Neden, Isıtılıyor — 3 — Dünya ve Ulusal; Gündemi Okuyabilmek – 3 – Kamu Kurumlarında ETİK Davranış! 12. Kalkınma Planı Kapsamında; Mesleki ve Teknik Eğitim!. Akdeniz ve Doğu Akdeniz ( NEDEN ) Isıtılıyor — 2 — Dünya ve Ulusal; Gündemi Okuyabilmek – 2 – Akdeniz ve Doğu Akdeniz Isıtılıyor! NEDEN? Dünya ve Ulusal; Gündemi Okuyabilmek! Göl Turizmi Kongresi ve Başkanlar Toplantısı! Göl Turizmi ve Beyşehir!.. Ermenistan Metzamor Nükleer Santrali! Üniversitelerde; AKADEMİK ve KİŞİSEL KRİZ Yönetimi! Yerel Basın ve MEDYA Sektöründe; Ne Olmasını Bekliyorduk -2- Paris FİNANS Zirvesi: ‘Daha adil’ Yeni Bir Finansal Sistem Çağrısı! Yerel Basın ve Medya Sektöründe; Ne Olmasını Bekliyorduk?!. Dünya Savaşı ve Yeni Sistem Adına; Bir DELİ Bulunamadı! Yeni Dünya Düzeni; Biraz Sancılı Olacak BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları! Eğitim Sistemi Üzerine -2- Eğitimcinin Eğitimi ve Uluslararası Projeden Uygulamaya Eğitim sSmpozyumu Eğitim Sistemi Üzerine! Güvenlik; Ekonomi ve Ulusal Güvenlik! Balon Fiyatlar ve Ekonomi Güvenliği! Yeryüzü Tanrılıkları Adına, İnsanlığa; Korku ve Panik Salıyorlar! Devlet; Derin Devlet ve Devlet Aklı Ağustos Ayı ve Türkler Dünyayı ve İnsanlığı; YAKIP – YIKACAKLAR! Kamuda, Tasarruf Tedbirleri mi Demiştiniz! Destinasyon Pazarlaması, ÖYKÜ ve Dedikoduyu Yönetmek! Kamu da; Tasarruf Tedbirleri ve Bankamatik Memurları! Farkı, FARK Edebilenlerden Olabilmek! Tasarruf Tedbirleri; Kime ve Neye Karşı?! Anadolu Dünya'nın Sıklet Merkezi -2- Anadolu Dünyanın Sıklet Merkezi! İletişim Kazaları! Aşure Gibi Olmak!. İLETİŞİM Kurmak; bir gün herkese ve her KURUMA lazım olacak! Kuzuların Derisini Yüzmekteler!. Kurumsal İTİBARI Yönetmekten Başka! İLETİŞİM Kurmak; Bir Gün Herkese ve Her KURUMA Lazım Olacak! Kuzuların Derisini Yüzmekteler!. Kuzey Kıbrıs Barış ve Özgürlük Bayramı Tasarruf Tedbirleri !