Haber Sitesi
HV
04 MAYIS Cumartesi 02:41

​​​​​​​OKTAY İLE MODA, KÜLTÜR VE SANAT

Oktay KALAYCI
Oktay KALAYCI
Giriş Tarihi : 08-12-2023 12:23

 

OKTAY İLE MODA, KÜLTÜR VE SANAT
         

Oktay KALAYCI

Değerli Dostlar Merhaba ; bundan böyle bende moda, kültür, sanat alanında yıllarımı verdiğim tecrübe ve birikimlerimle ve halen bu alanlarda devam eden çalışmalarımın doğrultusunda burada köşe yazılarımla sizlerle olacağım. Umarım burada Moda Kültür ve Sanata dair sizlere bir nebze olsun faydalı fikirler haberler iletebilirim. Yazılarıma ileride ara verip özlediğim ekranlara dönüp sizlerle buluşabilmenin mutluluğunu ve heyecanını yaşıyorum. Sizlerden ricam ve temennim benim bu mutluluğuma ortak olmanızdır…

Kültür Nedir?

Sanat nedir ?

Bu soruların cevabını anlatabilmek için öncelikle Kültür ve Sanatın toplumlar üzerindeki etkileşimi nedir sorusunu anlatmak daha yerinde olacaktır diye düşünüyorum.
Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ümüzün o engin derin zeka ve öngörümü ile sarf ettiği çok isabetli bir sözü var, der ki Gazi “ Uygarlık doruğunun merdiveni sanattır. Bir millet sanattan ve sanatkardan mahrumsa tam bir hayata malik olamaz. Böyle bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve alil bir kimse gibidir. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur.”
 
Kültür, bir toplumun inançları, değerleri, davranışları, sanatları ve tarihi gibi özelliklerinin bir bütün olarak tanımlandığı kavramdır. Sanat ise insanların estetik değerleri yansıtmaya çalıştıkları, yaratıcı ve estetik bir ürün oluşturma sürecidir.
Arasındaki fark, kültürün toplumun tüm özelliklerini kapsarken sanatın sadece bir parçasını ifade etmesidir. Örneğin, bir toplumun tarihi, dil ve inançları kültürün bir parçasıdır, ancak bu toplumun resim, müzik veya tiyatro gibi sanat formları da sanatın bir parçasıdır.
Topluma sağladıkları açısından, kültür ve sanat insanların kendilerini ve diğer insanları tanımasına, anlamasına ve kendilerine ait bir kimlik oluşmasına yardımcı olur. Aynı zamanda toplumsal değerlerin ve inançların anlatılmasına ve geçişine yardımcı olur.
Bireye sağladıkları açısından ise, sanat insanların duygusal ve düşünsel ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olur ve insanların yaratıcılıklarını geliştirmesine olanak tanır. Kültür ise insanların kendilerini tanımasına, kendilerine ait bir kimlik oluşmasına ve toplumsal değerlerin anlamasına yardımcı olur.
Kültür ve sanata sahip çıkmak önemlidir çünkü insanların geçmişteki kökenlerine, değerlerine ve inançlarına bağlı kalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda gelecek nesillere de aktarılmasını sağlar ve insanlar arasındaki iletişimi ve anlaşmayı kolaylaştırır.
Değerli okurlarımız kültür ve sanat işte bu kadar önemli...
Bir sonraki yazımızda, sizlere çok yakında çekimlerine genç arkadaşlarımla birlikte hazırlayıp sunacağımız “Oktay İle Bu Çok Moda” adlı televizyon programımızdan ve içeriğinden sizlere bahsedeceğim görüşmek üzere esenlikler diliyorum..

YORUMLAR
Firuze Salihoğlu 5 ay önce
Çok güzel yorum başarılarınız daim olsun tebrikler
DİĞER YAZILARI