Haber Sitesi
HV
18 MAYIS Cumartesi 07:21

Kehf Dersleri 1

Mustafa Taha ÇITLIK
Mustafa Taha ÇITLIK
Giriş Tarihi : 24-10-2023 12:55

 

Kehf Dersleri 1
     Kur'an-ı Kerim’de bizler için pek çok ibretlik kıssa vardır. Bunlardan biri de hiç şüphesiz Kehf sûresinde geçen ve tefsirlerde Hızır ya da peygamber olduğu söylenen Rahmânî Ledün ilmine sahip bir zât ile Musa peygamber arasında yaşanan veciz hâdisedir.
     Hâdise özetle şöyledir; Hz. Musa kendisinden daha bilgili bir zâtın varlığından haberdar olunca onu bulup ilminden faydalanmak ister. Bilgin zât şahit olacağı hadiseleri sabırla izlemesi ve itiraz etmemesi koşuluyla bunu kabul eder. İlk önce beraber bir gemiye binerler, bilgin zât gemide bir delik açar. Ardından tekrar yola koyulurlar, bu defa bir çocukla karşılaşırlar,  bilgin zât çocuğun canını alır. Son defa yola koyulduklarında ise bir yerde yıkılmak üzere olan duvarı bölge halkından hiçbir ücret talep etmeden sağlamlaştırırlar. 
        Bu yapılanlara anlam veremeyen Hz. Musa her seferinde yaptığı işin sebebini ona sorunca bilgin zât, Musa peygamberin bu yola devam edemeyeceğini söyleyerek yaptıklarının sırrını bir bir şöyle izah eder; Evvela gemi delinmeseydi zalim bir korsanın sağlam gemilere el koyacağını, ikinci yolculukta karşılaştıkları çocuğun ileride anne babasına son derece asi olacağını, son yolculukta ise yıkılmak üzere olan duvarın altında iki küçük yetimin babasından kalan miraslarının olduğunu, şimdilik duvarın yıkılmamasını sağladığını anlatır.
        Hâdiseyi yaşayanlar açısından geminin delinmesi bir zarar, çocuğun ölümü ise tarifsiz bi keder, duvarın sağlamlaştırılması anlamsız gibi gözüken bir gizem olsa da İlahî hikmetin tecellisi açısından olaylar bambaşka bir şekilde kulların menfaatine gözükmektedir.     
         Kur'an'da "Şer bildikleriniz hayır, hayır bildiğiniz şer olabilir" buyrulmaktadır. Bizler de etrafımızda olup biten ve başımıza gelen hadiseleri yalnızca dünyevî bakış açısıyla değerlendirip, cehenneme götürecek dünyalık menfaati olumlu, cennete ve hayra vesile olacak zararı olumsuz kabul edersek, ilahî hikmeti ıskalamış oluruz.
           Peygamber efendimizin buyurduğu gibi musibete sabrı, nimete şükrü hayatın merkezine koyarak  ne olursa olsun asla kaybetmeyenlerden olmak ümidiyle.. 

Selâm ve Muhabbetlerimle...

Mustafa Taha Çıtlık

YORUMLAR