Haber Sitesi
HV
18 MAYIS Cumartesi 07:03

15 Kasım 1983 - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İlan Edildi

İSMAİL CİNGÖZ
İSMAİL CİNGÖZ
Giriş Tarihi : 15-11-2023 11:36

 

15 Kasım 1983 - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilan edildi.

Kıbrıs, her ne kadar 1570 yılında kuşatılmış ve tahmini 50.000-70.000 arası şehit verilerek 1571'de fethedilmiş olsa da Kadim bir Türk toprağı olduğu ortaya çıkmıştır. Ne yazık ki bu husus çok da fazla dillendirilmemektedir.

 

Zira; son yıllarda yapılan arkeolojik çalışmalarda çok enteresan bilgilere ulaşılmıştır. Bu bilgiler ışığı altında Kıbrıs tarihi yeni bir boyut kazanmıştır; çünkü bulunan bazı tarihi eserler üzerinde yer alan Kıbrıs Hece Yazısı sembollerinin Göktürk döneminde (M.S. 552-745) yazılan, Orhun ve Yenisey coğrafyalarında bulunabilen Türkçe yazıtlarda kullanılan sembollerle birebir aynı olmamakla birlikte çok büyük oranda benzeştiği görülmektedir. Bu yazıların tarihi incelendiğinde Göktürk yazılarından yaklaşık 900 yıl daha eski olduğunun görülmesi[1] ise çok daha büyük bir öneme haizdir. 

 

Demek oluyor ki, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Türk çocuğu Atalarını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.” sözleri bir kez daha zuhur etmiştir.

 

Bu vesileyle; 

Merhum Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş başta olmak üzere,

1570'den 1974'e ve günümüze kadar, Kıbrıs'ın Türk Vatan Toprağı olması için emek harcayanlardan, canlarından geçen Aziz Şehitlerimizden ve ebediyete intikal edenler ile halen hayatta olan Kahraman Gazilerimizden Allah razı olsun.

 

İsmail CİNGÖZ

Uluslararası Siyaset Uzmanı

[1] Mehmet Turgay Kürüm, Kıbrıs’da Bulunan, ‘Eteocyprıot Yazısı (Kıbrıs Hece Yazısı)’ Diye Adlandırılan Yazıtlarla İlgili Türkçe Okuma Önerileri (Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi, Kıbrıs'ta Osmanlı Öncesi Türkler Sempozyumu Bildiri Tam Metin Kitabı, 2020).

YORUMLAR