Haber Sitesi
HV
04 MAYIS Cumartesi 07:12

X Hesaplarında Binlerce Mesajlarıyla Uzman Çavuşlar, Ne İstiyor ?

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 08-12-2023 15:59   Güncelleme : 08-12-2023 16:10
X Hesaplarında Binlerce Mesajlarıyla Uzman Çavuşlar, Ne İstiyor ?

X hesaplarında binlerce mesajlarıyla Uzman Çavuşlar, Ne İstiyor ?

Uzman Çavuşlar sosyal medya hesaplarından x. com’ da her gün  Türkiye’nin en çok konuşulan konuları arasında yerini alıyor. 

Uzman Çavuşların mesajlarına göz gezdirdiğinizde; ulusal, yerel televizyon kanallarında ve yazılı, dijital haber sayfalarında, gazetelerde ve bir çok köşe yazarının da yakından takip ettiği bir konu dikkatleri çekiyor. Uzman Çavuşlar bir mücadele veriyor ve bu mücadele de sözleşmeli göreve başlayıp kadroya geçemediklerinden işçi statüsünde kalmaları.

 
Mesajlar içinde en çok paylaşılan söz ise, “ park, bahçe ekene, geçici işçiye, kadro var, toprağa can ekenlere kadro yok.” , “Şehitler tepesinin daimi bekçilerine cennette kadro var. Vatan sağolsun” ve “ Vatan Savunmasının Sözleşmesi Olmaz” sözleri  yer alıyor. 

Uzmanlar Federasyonu Başkanı Ali Tilkici instagram hesabında her gün canlı yayın yapıyor. Ve bu yayınlara katılım sağlayan binlerce uzman çavuşun sorularına cevap verip, sorunlarına çözüm sunuyor. 
Uzmanlar Federasyonu Başkanı Ali Tilkici’ye en çok sorulan soruda “ Başkanım, kadro ile ilgili bir gelişme var mı?” Ve “nöbetlerimizin saatleri düzeltilecek mi?”en çok ilgimizi çeken de bir uzman çavuşun, “ Başkanım, belimde fıtık var doktora gitsem görevden alınır mıyım?” Sorusu oldu. Biz de Uzmanlar Federasyonu Başkanına “ Uzman çavuşların özlük haklarında bir gelişme var mı?’ Diye sorduk. Başkan Ali Tilkici, “ Henüz yok…” dedi.

Göreve başlarken sözleşmeyi her uzman kendi isteğiyle kabul edip imzalıyor. 
-Bu mücadele neden? 

Bu sözleşme işçi statüsünde askerlik yapmalarını şart koşuyor ve uzman çavuşlar da sağlık yönetmeliği gibi önemli konularda bir iyileştirme getirilmesi konusunda ısrarla sosyal medyada seslerini duyurmaya çalışıyor. 

Başkan Ali Tilkici:”Sözleşmeyi bilerek mesleğe başlıyorlar doğrudur.
Mobing  (mobbing: bezdirme, baskı) yapılacağını ve mesleğin 15-20 yılındayken bir amirin, ‘attım seni’ demesiyle, ‘meslekten atılacağını’ bilmiyorlar. 

Ki Libya’da görevdeyken atılan bu 56 uzman, bu duruma bir örnektir. Bu uzmanların hepsi, birliklerinden tek tek seçilmiş çocuklar.
Bir dava olmadan, ceza olmadan bir amirin, ‘attım sizi’ demesiyle meslekten atılmışlar.

Uzman Çavuşların görev yaparken sahip olmak istedikleri özlük haklarını maddeler halinde sunuyoruz:
    ◦    Sağlık yönetmeliği,
    ◦    Kıdemlerin rütbeden sayılması,
    ◦    Çalışma yönetmeliği,
    ◦    Nöbet yönetmeliği,
    ◦    Mesleki güvence,
    ◦    Atama yönetmeliği,
    ◦    Sicil yönetmeliği. 

Bu 7 madde, ancak kadroya alınırlarsa sahip olabilecekleri haklar. Şu anda bu maddelerin hiç birinden yararlanamadıkları belirtiliyor.  

(ilk maddeyi sorduk.)
-Sağlık yönetmeliği ve mesleki güvence olmayınca ne gibi sorunlarla karşılaşıyor uzman çavuşlar?

Ali Tilkici: “uzman çavuş yaralandı diyelim ya da hastalandı 90 gün içinde iyileşmek zorunda. Yoksa işine son verilir.”

-Hep konuşulan karaciğerinden çocuğuna parça veren uzman çavuş konusunda  bilgi verir misiniz?

Ali Tilkici: “Bir uzman çavuş hasta olan çocuğuna karaciğerinden parça verince “ iş göremez” denildi ve görevden alındı. 3 ayrı hastaneden  rapor aldık. Bildiğiniz gibi karaciğer 80 günde kendini yenileyen bir organ fakat uzman çavuş görevine geri dönemedi. 

Uzmanlar Federasyonu Başkanı Ali Tilkici, konuyu meclise kadar ulaştırma gayretleri içinde bir çok bakan ve milletvekili ile temaslarda bulunuyor. Görüşmeler neticesinde ilgili bakanlıklardan olumlu bir yaklaşımla “en kısa zamanda çözülecek” cevapları almasına rağmen henüz uzman çavuşların özlük haklarıyla ilgili bir sonuca varılmamış durumda. Ve Başkan Ali Tilkici, 37 yıldan beri bu çabayı gösterdiğini belirtiyor. 

Uzman Çavuşların ve ailelerinin milyonu aşan x hesaplarındaki mesajlarına bir göz gezdirince istedikleri özlük haklarını kendi mesajlarıyla fotoğraflayarak habere iliştiriyoruz. 

Haber: Sibel BİNGÖL

 

admin2admin2

YORUMLAR
İsimsiz kahraman 5 ay önce
Desteğinizden ötürü sizlere çok teşekkür ederiz elinize emeğinize sağlık
ÇOK OKUNANLAR