Haber Sitesi
HV
04 MAYIS Cumartesi 01:01

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde "Cumhuriyetimizi Taçlandıran Kadınlar” Sempozyumu Düzenlendi

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 09-12-2023 14:45   Güncelleme : 09-12-2023 15:06
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde

 

Türkiye’de Kadına Seçme Seçilme Hakkı Tanınması

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı kutlamaları kapsamında, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde, “Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yılında Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınmasına İthafen" "Cumhuriyetimizi Taçlandıran Kadınlar” Sempozyumu düzenlendi.

4 Aralık’ta Anıtkabir’e çelenk konulmasıyla başlayan etkinlik 5 Aralık’taki programla devam etti.

Etkinliği, genel merkezi İstanbul’da olan Türk Kadın Akademisyenler Birliği TÜRKKAB (Ankara İl Temsilciliği) ve Ankara HBV Üniversitesi (Kadın ve Aile alışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi) iş birliği ve Keçiören Belediyesi'nin katkıları ile yapılan etkinliğe kadın siyasetçiler, Türkiye'nin birçok ilindeki üniversitelerden kadın akademisyenler, alanlarında öne çıkmış eğitimci, sporcu ve sanatçı kadınlar katıldı.

 Etkinlik, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün; “Milletimiz güçlü bir millet olmaya azmetmiştir. Bunun gereklerinden biri de kadınlarımızın her konuda yükselmelerini sağlamaktır. Bundan dolayı kadınlarımız ilim ve fen sahibi olacaklar ve erkeklerin geçtikleri bütün öğretim basamaklarından geçeceklerdir.” Sözüyle başlatıldı. (İlerleyen dakikalarda Atatürk’ün kadınlarla ilgili başka tespitleri de dile getirildi)

Programa başlamadan, Kurtuluş Savaşı’mızın Başkomutanı ve Kurucu Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve bu vatan için hayatını ortaya koyan bütün Şehitlerimiz ve Gazilerimiz için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı, ardından İstiklal Marşı okundu

Etkinliğin açılış konuşmasını Türk Kadın Akademisyenler Birliği TÜRKKAB Başkanı Prof. Dr. Mualla Uydu Yücel yaptı. Konuşmasına; önceki etkinlikleri çerçevesinde TÜRKKAB’ı tanıtarak başlayan Prof. Dr. Mualla Uydu Yücel, 5 Aralık 1934 tarihinin, Türk kadınlarının vatandaşlık haklarının siyasi ve toplumsal anlamda zirve olduğunu, aynı zamanda dünyaya da örnek olduğunu, bu nedenle etkinliğin bugünün yıldönümünde yapıldığını belirtti.

Ardından; AHBVÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı -İcra Heyeti (Kemanlar: Süleyman Ali Ünver ve Kerem Mermertaş, Kanun: Koray Erdoğan, Viyolonsel: Yiğit Ateş, Ritim Saz: Halil Sezai Ünsal ve Solist: Ayşenur ÖNER), kadın bestekarlar: Mehveş Hanım, Neveser Kökdeş ve Kevser Hanım’dan eserler seslendirdi.

Büyük beğeni alan müzik dinletisinden sonra sempozyum oturumlarına geçildi.

Siyasette Kadın Oturumu:

AHBVÜ Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Müdürü Doç. Dr. Hatice Koç’un yönettiği “Siyasette Kadın” oturumuna, TBMM'de grubu bulunan 3 partinin kadın milletvekilleri katıldı. CHP Milletvekili Emine Gülizar Emecan mazereti nedeniyle katılamadı. MHP 25,26,27. Dönem MV Arzu Erdem, AKP 25,26,27. Dönem MV Radiye Sezer Katırcıoğlu ve İyi Parti MV Şenol Sunat, siyasetle ilgilenmelerini sağlayan düşünce, olay ve kişilerden bahsettikleri kişisel tanıtımlarını, siyasi kariyerlerinde karşılaştıkları, yaşadıkları olaylar ve yaptıkları çalışmalar ve Partilerindeki kadın algısı ve olgusu odağında sürdürdüler. Milletvekillerinin ortak mesajları, kadınlar siyasete daha çok ilgi göstermeli ve bu mümkün olduğunca erken yaşlarda yapılmalı noktasında oldu.

“Siyasette Kadın” Oturumundan

Öğleden sonraki oturumlar

"Cumhuriyet ve Kadın Hakları” Oturumu Başkanı AHBVÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mehtap Bingöl kadın hakları uygulamalarına, kadınların seçme ve seçilme hakkı başta olmak üzere, kadınlara eşit vatandaşlık hakları verilmesinin en önemli cumhuriyet kazanımı olduğuna, bunun için Atatürk’e ve Cumhuriyete şükran ve minnet duyduğumuza değindi.Konuşmacı olarak; AHBVÜ Hukuk Fakültesi Öğr. Üyesi Prof.Dr. Sevgi Gül Akyılmaz ve yine AHBVÜ Doç.Dr. Huriye Reyhan Demirci katıldı.

“Yönetim, Akademi ve İş Dünyasında Kadın AHBVÜ Edebiyat Fak. Dekanı Prof.Dr Nurşen ÖZKUL FINDIK’ın yönettiği oturumda konuşmacılar; Keçiören Belediye Başkan Yardımcısı Sabiha Akdemir, YÖK Kadın Çalışmaları Birimi Kurucusu/ Eski Rektör Prof.Dr. Sezer Komsuoğlu, İş Kadını Süheyla Cebi Karahan ve İş Kadını ŞÖHRET PAKİŞ oldu. İlk Kadın Vali Lale Aytaman (sağlık sorunları nedeniyle katılamadı)

 

Kültür, Sanat ve Sporda KadınOturum Başkanlığını TÜRKKAB Ankara Temsilcisi ve Etkinliğin Düzenleme Kurulu Başkanı/AHBVÜ Edebiyat Fakültesi Öğr.Üyesi Prof.Dr Meşkure Yılmaz yaptı.

Yılmaz’ın, Cumhuriyetimizin kadına bakışının kültür, sanat ve sporda kadınları nasıl etkilediğini ve günümüzde Türk kadınlarının geldiği yeri ve önemin kadınların azminden geçtiğini vurguladığı oturumda konuşmacılar: FİFA Kokartlı İlk Türk Kadın Hakem Prof.Dr. Lale Orta ve Milli Voleybolcu Başak Koç oldu.

Duayenlere Saygı” Oturumunu Malatya İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof.Dr Neslihan Durak yönetti.

Konuşmacı: Ekonomist, Yazar, Siyasetçi Ülker Güzel, yaptığı önemli tespitlerle dikkat çekerken, Türk Ocakları Ankara Şube Başkanı Eğitimci Türkan Hacaloğlu Sempozyuma katılmadı.

 

Bütün oturumlarda; akademisyen bilim kadınları, alanları çerçevesinde Türkiye ve dünya kıyası da yaparak bilgiler verirken; kültür-sanat ve spor alanında öne çıkmış kadın konuklar da mesleki kariyerleri, alanları ve bu alandaki kadın kimliğine toplumsal bakış süreci hakkında bilgilendirmeler yaptılar.

Etkinliğin sonunda, katılım belgeleri verildi.

Sonuç:

Etkinlik, kadınların Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana elde ettiği siyasi, sosyal ve ekonomik haklardaki ilerlemeyi gözler önüne serdi. Öte yandan; program boyunca gerek kadın akademisyenlerin birbirleriyle gerek öğrencileriyle ve gerekse üniversite dışından gelen izleyicilerle doğru iletişimi, ilişkilerindeki nezaket ve saygı dikkate değerdi.

Haber: Prof.Dr. Tuncay DİLCİ

admin2admin2

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR